Už jste někdy slyšeli, že granátové jablko prospívá našemu srdci? Nebo snad víte, že mango má omlazující účinky a je plné hodnotných vitamínů? Tyto a mnoho jiných zajímavostí se dozvěděli žáci naší školy během úterní ochutnávky ne příliš známých druhů exotického ovoce. Procestovali celý svět při zjišťování původu např. pitahay, což je plod kaktusu a má velmi osvěžující chuť. Mango nalezli až v daleké Indii a z největší dálky k nám putují slaďounké čínské hrušky nashi a kalifornské avokádo. Nejvíce dětem chutnaly blumy, které svou chutí připomínají naše švestky a u nás se jim někdy říká ryngle. Ale ani semínka granátového jablka, z marhaníku granátového, se nenechala zahanbit a spolu se sladkou dužninou kiwi skončila na druhém místě. Dětem se z loňského roku vybavila i chuť avokáda, které je bohaté na zdravé tuky a maminky z něj doma vyrábějí chutné pomazánky. Byla to sice jen malá ochutnávka, ale plná vitamínů, které v současné době budeme hodně potřebovat k překonání všudypřítomných a nebezpečných virů. Tak doufám, že jim zdravými svačinkami plnými čerstvého ovoce a zeleniny nedáme žádnou šanci.
Mgr. Jana Pavlů